Kerststol met amandelspijs

 

Deeg:

·         385 gram stollenbloem of Amerikaanse patentbloem

·         25 gram witte basterdsuiker

·         8 gram instant gist

·         6 gram bakkerszout

·         ½ theelepel koekkruiden

·         125 gram cr ème fraiche , op kamertemperatuur

·         45 gram water, 20 – 25 °C

·         100 gram ei

·         50 gram zachte ongezouten roomboter, in klontjes

 

Vulling:

·         85 gram gele rozijnen

·         85 gram blauwe rozijnen

·         1 dl Grand Marnier of sinaasappelsap

·         50 gram sukade, in kleine blokjes

·         50 gram cassata speciaal

·         75 gram gedroogde cranberries

·         50 gram walnoten, in stukjes gebroken

·         200 gram amandelspijs

·         ± 1 eetlepel ei

·         geraspte schil van 1 kleine citroen

Afwerking:

·         30 gram gesmolten roomboter

·         poedersuiker

 

Kerststol met amandelspijs

Vulling: Wel de rozijnen in de Grand Marnier of sinaasappelsap. Doe dit al de dag van tevoren zodat de smaak goed in de rozijnen kan trekken. Schep af en toe om. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier. Meng de rozijnen met de sukade, cassata, cranberries en walnoten in een schaaltje door elkaar.

 

Deeg in een standmixer/spiraalkneder kneden: doe alle ingrediënten behalve de boter in de kom. Kneed het deeg ± 8 minuten en voeg dan in gedeelten de klontjes boter toe. Het kan er nu als een smurrie uit gaan zien. Geen paniek, het komt goed. Blijf kneden tot een soepel deeg ontstaat. Schraap tussendoor eventueel de wand van de kom schoon. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

 

Dek de kom af en laat het deeg ± 20 minuten rusten. Kneed er dan (met de machine of met de hand) de vulling door.

 

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen.

 

Spijs: Meng intussen de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei en maak er een rol van. Leg apart tot gebruik.

 

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, druk de lucht eruit en vorm tot een kleine ovaal. Laat het deeg 20 minuten afgedekt rusten. Rol het deeg met een deegroller uit. Laat de boven- en onderkant van het deeg dikker. Leg de rol amandelspijs iets boven het midden van het deeg. Vouw de zijkanten om de spijs heen. Vouw het deeg dubbel over de amandelspijs, vouw daarbij de bovenkant iets verder dan de onderkant. Druk het deeg met de zijkant van je hand goed dicht ter hoogte van de rol amandelspijs. Draai het deeg om en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het deeg af met ingevet plasticfolie.

 

2e rijs: Laat het deeg op kamertemperatuur 30 - 45 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet in volume te verdubbelen. Let op: laat het deeg niet te lang rijzen, de stol zal anders inzakken.

 

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 180 ° C (boven-/onderwarmte).

 

Bakken: Bak de stol in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Verlaag na ± 20 minuten de temperatuur naar 160 ° C en/of dek de bovenkant van de stol af met een velletje aluminiumfolie.

 

Leg de stol direct na het bakken op een rooster. Bestrijk de stol na 10 minuten met gesmolten roomboter en bestrooi met poedersuiker. Laat de stol op het rooster helemaal afkoelen.


Bestrooi de stol voor het serveren nogmaals met poedersuiker.

 

De stol kan (zonder de poedersuikerlaag) prima ingevroren worden.

 

Veel bakplezier!

 

Levine

 


Gebruikte ingrediënten

Stollenbloem
Stollenbloem
vanaf   2,40 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Basterdsuiker wit
Basterdsuiker wit
vanaf   3,76 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Bruggeman droge gist
Bruggeman droge gist
vanaf   2,43 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Bakkerszout
Bakkerszout
vanaf   2,15 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Koekkruiden
Koekkruiden
vanaf   3,75 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Rozijnen geel
Rozijnen geel
vanaf   3,08 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Blauwe rozijnen
Blauwe rozijnen
vanaf   2,69 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Sucade
Sucade
vanaf   2,43 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Cassata Speciaal
Cassata Speciaal
vanaf   2,72 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Cranberries
Cranberries
vanaf   4,75 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Walnoten
Walnoten
vanaf   4,75 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Amandelspijs
Amandelspijs
vanaf   6,60 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Poedersuiker / Suikerbakkerspoeder
Poedersuiker / Suikerbakkerspoeder
vanaf   2,45 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details