Lichtbruin brood met sesamzaad en vijfgranenvlokken

Recept voor heerlijk lichtbruin brood met sesamzaad en vijfgranenvlokken.

Lichtbruin brood met sesamzaad en vijfgranenvlokken

Ingrediënten

 • 300 gram Vol Zeeuwse broodbloem
 • 250 gram Zeeuws molenvolkoren
 • 35 gram zwart sesamzaad
 • 7 gram instant gist
 • 9 gram bakkerszout
 • 15 gram honing
 • 30 gram zachte ongezouten roomboter
 • 45 gram volle melkpoeder
 • 310 gram + 35 gram water, ± 25 °C
 • vijfgranenvlokken voor de bovenkant
 • bakblik 300 x 105 x 85 mm, ingevet

Bereidingswijze

Hieronder staat de wijze van deeg kneden in een standmixer. Het deeg kan uiteraard ook met de hand of in een broodbakmachine gekneed worden.

Deeg in een standmixer kneden: Doe de ingrediënten voor het deeg behalve de 35 gram extra water in de kom en kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de extra 35 gram water langzaam toe. Het deeg mag nog een beetje plakkerig aanvoelen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie en neem een stukje van het deeg af ter grootte van een golfbal. Trek het deeg al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel).

1e rijs: Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie en vorm het deeg tot een bal. Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Zorg ervoor dat de mooie kant bovenop ligt. Dek de kom af met een douchemuts of ingevet plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort de deegbal met de mooie kant naar beneden op een licht met zonnebloemolie of met een klein beetje bloem bestrooide werkplek. Druk met je handen de lucht uit het deeg (= doorslaan), niet kneden! Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een ovale lap van ± 45 x 20 cm. Zorg dat het deeg overal dezelfde dikte heeft. Vouw de linker- en rechterkant tot net over het midden van het deeg. De deegranden in het midden overlappen elkaar ± 1 cm. Rol het deeg weer met een deegroller weer iets uit (niet breder dan het bakblik). Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht. Maak de bovenkant van het deeg nat met water (dit gaat heel handig met een plantenspuit) en rol door de vijfgranenvlokken. Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik. Dek het deeg af met een douchemuts of ingevet plasticfolie.

2e rijs: Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een (natte vinger) op druk, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 210 °C (boven-/onderwarmte) of 190 °C (hete lucht).

Bakken: Zet het bakblik op een rooster of op een bakplaat in de oven. Bespuit de wanden van de oven met een plantenspuit met water. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood in ± 40 minuten bruin en gaar. Let op: de havervlokken kunnen verbranden. Dek het brood zo nodig na ± 20 minuten af met aluminiumfolie.

Los het brood direct na het bakken uit de bakvorm en laat het op een rooster afkoelen. Invriezen gaat prima!

Veel bakplezier!


Gebruikte ingrediënten

Sesam Zwart ongepeld
Sesam Zwart ongepeld
vanaf   3,00 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Bruggeman droge gist
Bruggeman droge gist
vanaf   2,43 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Bakkerszout
Bakkerszout
vanaf   2,21 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Volle melkpoeder 26%
Volle melkpoeder 26%
vanaf   4,01 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Vijfgranenvlokken biologisch
Vijfgranenvlokken biologisch
vanaf   3,65 incl. BTW
Maak een keuze
Meer details
Broodblik alusteel 300 x 105 x 85 mm. 1 stuks
Broodblik alusteel 300 x 105 x 85 mm. 1 stuks
 13,10 incl. BTW
Meer details