Geschiedenis

 
De Zuidmolen, een ronde beltmolen, werd in 1857 door J. Heyne gebouwd. De eerste steen werd door J. Bodenstaff gelegd. In 1894 kwam de molen in het bezit van de familie Jochijms. Molenmaker Jacobus Jochijms kocht de molen omdat hij het molenmakersvak aan de wilgen wilde hangen en een honkvaster beroep wilde hebben. Hij maalde voor zo'n 200 boeren in de omgeving. In 1929 stierf Jacobus en ging de molen over in handen van zoon Piet. Hij maakte samen met de molen de oorlog mee. In die dagen fungeerde de molen als een welkome krachtbron voor het malen van graan voor de voedselvoorziening, als baken voor onderduikers en als observatiepost voor de Geallieerden. Gehavend kwam de molen uit de oorlog, maar een groter noodlot was de molen beschoren in 1946 toen een windhoos in een halve minuut de molen ernstig toetakelde, maar met grote krachtsinspanning draaide de molen na een jaar weer in volle glorie. Piet's zoon Jan nam in 1968 het bedrijf over en bleef tot 1989 eigenaar.

Na 1989 is de Zuidmolen als bedrijf zich steeds meer toe gaan leggen op bakprodukten voor particulieren en kleine bedrijven zoals bakkers,slagers en restaurants. Sinds 1 januari 2000 is de molen eigendom van Stichting De Zuidmolen, bestuurd door 3 achterkleinkinderen van Jacobus Jochijms. Ook 9 van de 13 medewerkers van het bedrijf De Zuidmolen zijn nazaten van Jacobus. Een echt familiebedrijf dus.
Het  assortiment in de molenwinkel werd in de loop van de tijd flink uitgebreid.Bijna alle produkten kunnen nu ook besteld worden via de webwinkel.                                    

Molenwinkel.

Onze molenwinkel is gevestigd aan de Herwendaalseweg 1, 6562 AG Groesbeek. Telefonisch zijn wij bereikbaar onder nummer 024-3971283.  In de winkel zijn allerlei soorten broodmixen, melen, zaden, pitten, noten, vruchten, cakemixen, granen , reform levensmiddelen en bakvormen te  verkrijgen. Ook kopen wij biologische meelsoorten en zaden en pitten in welke wij in onze winkel en webshop verkopen. De biologische meelsoorten worden ook gebruikt om mengsels en mixen te maken. Ons team bestaat uit  10 vaste medewerkers  en 3 oproepkrachten. De molenwinkel bevindt zich  in de aanbouw van de molen.  Wij hopen U binnenkort te mogen begroeten in onze winkel of op onze website.