Bakpakket brood met zonnebloempitten

Heeft u een vraag over Bakpakket brood met zonnebloempitten?

Neemt u dan contact op met De Zuidmolen

T: (024) 397 1283

E: info@de-zuidmolen.nl

 11,99 incl. BTW
Aantal:

Bakpakket brood met zonnebloempitten

Inhoud:
1 kg Frans T65
1 kg volkoren natuur
250 gram zonnebloempitten
1 kg bakkerszout
125 gram bruggeman instant gist

Recepten

Brood met zonnebloempitten

Dit brood kan zowel als vloerbrood of als busbrood gebakken worden. De 25 gram extra water is optioneel. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met broodbakken kan je het weglaten. Door het extra water wordt het deeg namelijk plakkeriger om te verwerken. Voordeel van extra water toevoegen is dat het brood luchtiger wordt en langer vers blijft.

Deeg:
• 375 gram Franse bloem T65
• 125 gram volkoren natuur
• 50 gram zonnebloempitten
• 7 gram instant gist
• 8 gram bakkerszout
• 10 gram zonnebloemolie
• 325 + 25 gram water, 20 – 25 °C

Verder:
• zonnebloemolie om kom, werkplek en handen mee in te vetten
• rond of langwerpig rijsmandje, bestrooid met roggebloem OF bakblik (300/320 x 105 x 85 mm), ingevet met Panko invetspray
• pizza-/broodbaksteen of bakplaat
• pizzaschep of snijplank, bekleed met bakpapier
• braadslede of laag bakje

Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de 25 gram water extra in de kom en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de 25 gram extra water langzaam toe. Let op: Voeg het extra water niet of maar gedeeltelijk toe als het deeg al erg kleverig is. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.

Vormen: Stort het deeg op de werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt ± 20 minuten rusten.

Rond of langwerpig vloerbrood: Bol het deeg vervolgens nog een keer op om er een rond brood van te maken of vorm er langwerpig brood van. Bestuif het deeg en het rijsmandje met roggebloem en leg het deeg met de naad naar boven (dit wordt later de onderkant van het brood) in de rijsmandjes. Dek het deeg af met plasticfolie.

Busbrood: Vorm een busbrood van het deeg. Vet het bakblik in met Panko bakspray en leg het deeg er met de naad naar beneden in. Dek het deeg af met ingevet plasticfolie.

2e rijs: Laat het deeg op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen 1 uur voordat de broden erin gaan voor op 230 °C (boven-/onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven. Verwarm een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, mee.

Bakken: Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op een pizzaschep/snijplank of op een bakplaat. Snijd het deeg met een scherp (gekarteld) mes of een lame in (kan achterwege blijven bij het busbrood).
Schuif het deeg met papier en al op de hete steen of schuif de bakplaat in de oven of zet het bakblik op een bakplaat in de oven. Giet in de mee verwarmde braadslede ± 1 dl kokend water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur.
Bak het brood 20 minuten en haal de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten).
Verlaag eventueel de temperatuur (als de korst al erg gekleurd is) naar 200 °C en bak het brood in nog ± 15 minuten gaar en bruin. Leg het brood direct na het bakken op een rooster en laat het afkoelen.

Bakpakket brood met zonnebloempitten kopen?

Koop uw Bakpakket brood met zonnebloempitten direct online of in onze Molenwinkel.